Timp de preparare: 45 min
Gata in: 45 min
Timp de asteptare:
60 minute
INGREDIENTE
500 g biscuiţi tari
250 g stafide
200 g fructe confiate
200 g ornamente cu gust de ciocolată
1 ceasca rom
3 linguri unt
1 plic frişcă
1 cana lapte
PREPARARE
1. Stafidele se înmoaie în rom un sfert de oră. Fructele confiate se taie cubuleţe mici şi se amestecă cu stafidele şi ornamentele cu gust de ciocolată.
2. Biscuiţii se dau prin maşina de tocat. Untul se freacă bine cu o lingură, să se înmoaie, şi se amestecă cu biscuiţii mărunţiţi. Se adaugă stafidele, fructele şi bomboanele şi se încorporează în crema de biscuiţi. Se pune compoziţia într-o tavă pătrată pentru prăjituri şi se presează bine pentru a lua forma tăvii.
3. Se prepară frişca cu lapte, conform instrucţiunilor de pe plic. Tortul se îmbracă într-un strat gros de frişcă. Cu o coadă de lingură se fac moţurile de frişcă. Se lasă cel puţin o oră la frigider să se întărească.
Tort Tiramisu
Timp de preparare: 45 min
Gata in: 45 min
Timp de asteptare:
3 ore
INGREDIENTE
500 ml cafea tare
2 linguri zahăr pentru îndulcit cafeaua
200 linguri lichior de cafea
150 g pişcoturi pentru tiramisu
4 gălbenuşuri
100 g zahăr
300 g mascarpone
2 linguri cacao
câteva frunze de mentă pentru ornat
PREPARARE
1. Cafeaua călduţă se îndulceşte cu 2 linguri de zahăr şi se amestecă cu lichiorul de cafea.
2. Pentru cremă, se bat gălbenuşurile cu 100 g zahăr, până ce se topeşte tot zahărul şi se obţine o cremă albă. Se pune apoi la bain-marie şi se mai bate 10-15 minute, până se obţine o cremă groasă, de consistenţa smântânii. Se lasă apoi să se răcească şi se adaugă puţin câte puţin mascarpone.
3. Se pune jumătate din cafeaua răcită într-o farfurie adâncă, apoi se trec jumătate din pişcoturi prin cafea. Se lasă să se îmbibe doar 1-2 secunde şi se aşază ordonat pe un platou. Se toarnă trei sferturi din cremă, apoi se îmbibă în cafea un nou strat de pişcoturi, se aşază peste cremă şi se acoperă cu restul de cremă. Se pune la frigider minimum 3 ore.
4. Se ornează cu pudră de cacao şi frunze de mentă.
Tort “Doboş“
Gata in: 0 min
INGREDIENTE
pentru aluat
8 ouă
150 g zahăr pudră
1 plic zahăr vanilat
100 g făină
20 g amidon alimentar
80 g unt
1 linguri rom
unt şi făină pentru uns forma
pentru cremă
3 linguri praf de budincă
350 ml lapte rece
150 g zahăr tos
1 gălbenuş
200 g unt
100 g ciocolată menaj
Pentru ornat
175 g zahăr tos
PREPARARE
1. Pentru blat, se bat spumă albuşurile cu zahărul, zahărul vanilat şi romul, până se obţine o spumă densă. Se pun apoi gălbenuşurile şi untul topit, dar rece şi se amestecă uşor. Se adaugă în ploaie şi făina cernută cu amidonul şi se amestecă în continuare uşor, de jos în sus.
2. Din această compoziţie trebuie să iasă 7 foi, care se coc într-o formă de tort detaşabilă. Se ia câte o lingură din aluat şi se pune pe hârtia de copt unsă cu unt şi tapetată cu făină. Se întinde într-un strat subţire de 3-4 mm şi se coace în cuptorul încins, la foc mijlociu, 7-8 minute. Hârtia de copt se desprinde imediat. Cea mai frumoasă foaie se păstrează pentru ornat.
3. Se dizolvă praful de budincă în lapte, apoi se adaugă zahărul şi gălbenuşul. Se amestecă şi se fierbe la bain-marie până se îngroaşă. Se adaugă ciocolata rasă, iar când se răceşte şi untul frecat spumă.
4. Se montează tortul şi se ornează cu foaia glasată cu caramel, tăiată radial. Pentru glazură, caramelul se toarnă pe foaia pusă pe o tavă încălzită, pentru a se întinde uşor.
Lemon cake
Timp de preparare: 40 min
Timpul de gatire: 50 min
Gata in: 1 ore, 30 min
INGREDIENTE
Pentru blat
8 ouă
10 linguri zahăr
7 linguri făină
1 praf sare
1 plic zahăr vanilat
coaja de la o lămâie
Pentru cremă
350 g unt
400 ml lapte
2 linguri făină
200 g zahăr
zeama de la 2-3 lămâi
2 linguri coniac sau rom natural
PREPARARE
1. Se tapetează tava cu hârtie de copt și se dă drumul la cuptor la 2200C. Se separă ouăle.
2. Albușurile se bat spumă și apoi se adaugă zahărul. Se bat bine, se adaugă gălbenușurile unul câte unul, coaja de lămâie și, la sfârșit, făina cernută. Compoziţia se toarnă în tava tapetată și se bagă în cuptorul cald.
3. Separat, se pregătesc ingredientele pentru cremă. Laptele se fierbe cu 3-4 minute înainte de folosire. Se pun zahărul,
vanilia, coaja de lămâie şi făina într-o crăticioară și se freacă cu laptele călduţ. Compoziţia se pune să fiarbă la baie de aburi. Se obţine o cremă care se lasă la rece.
4. Între timp, se freacă untul cu romul sau coniacul și, după ce s-a răcit crema, se amestecă cu untul, puţin câte puţin. La sfârșit, se adaugă zeama de lămâie.
5. După ce s-a copt blatul și s-a răcit, se împarte în 4 foi care se umplu cu crema de lămâie. Se îmbracă cu cremă și se ornează cu feliuţe de lămâie și cu zmeură. Pe deasupra, se presară frunze de mentă.
250 g biscuiți
1 ceasca smântână
250 g ciocolată dulce ruptă în bucăți mici
250 g ciocolată amăruie
4 linguri unt
1 lingura esență de vanilie
cacao pentru ornat
PREPARARE
Tortul din salam de biscuiți este probabil cel mai simplu tort. Oricine îl poate face după această rețetă rapidă și ieftină.
1. Se amestecă smântâna și untul și se țin la foc mic, amestecând continuu, până se topește complet untul și începe să clocotească ușor.
2. Se adaugă ciocolată ruptă în bucăți mici și se amestecă până când se topește. Se adaugă și biscuiții, rupți în bucăți medii și se amestecă iar.
3. O formă sau o cratiță rotundă, de dimensiune potrivită, se tapetează pe dinăuntru cu folie de plastic, apoi se toarnă compoziția. Recipientul se lovește de câteva ori cu mâna pentru a elimina bulele de aer.
4. Tortul din salam de biscuiți se lasă la frigider câteva ore – sau, în mod ideal, peste noapte. Când s-a întărit complet se scoate din recipient cu ajutorul foliei și se presară cacao pe deasupra. Se poate decora și cu fructe, frișcă, etc. după preferință.
Pune cuptorul la incalzit la 190 grade C. Intr-un castron mic, inmoaie semintele de mac in 3/4 ceasca de lapte si 1-1/2 lingurita de vanilie timp de 1 ora.
Timp de pregatire: 45 minute
Ingrediente:
1/3 ceasca seminte de mac (aproximativ 42grame)
3/4 ceasca de lapte
1 1/2 lingurita de vanilie
5 oua
3/4 ceasca de unt
1 3/4 ceasca faina
1 lingurita praf de copt
1 lingurita de sare
1/2 ceasca de zahar
1 lingura de amidon de porumb
1 1/2 ceasca de lapte
1 lingurita de vanilie
1 1/2 ceasca de zahar
1 1/2 ceasca smantana pentru frisca
1/2 ceasca de zahar
Pregatire blat:
Pune cuptorul la incalzit la 190 grade C. Intr-un castron mic, inmoaie semintele de mac in 3/4 ceasca de lapte si 1-1/2 lingurita de vanilie timp de 1 ora. Intre timp separa ouale si lasa untul si albusurile de ou sa stea la temperatura camerei pentru 30 de minute.
Unge cu grasime fundul a doua tavi rotunde de tort si tapeteaza-le cu hartie de pergament. Intr-un bol mediu, combina faina, praful de copt si sarea, si lasa-le deoparte.
Mod de preparare umplutura:
Intr-o cratita medie, combina 1/2 ceasca de zahar si amidonul de porumb. Treptat, se amesteca 1-1/2 ceasca de lapte si galbenusuri de ou, cate unul pe rand. Se amesteca la foc mediu pana cand se ingroasa, apoi pentru inca 2 minute. Adauga 1 lingurita de vanilie. Se toarna amestecul intr-un castron, se acopera cu folie de plastic si se pune deoparte pana cand se raceste complet.
Mod de preparare blat:
Intr-un bol mare, bate untul cu un mixer electric la viteza medie timp de 30 de secunde. Treptat adauga 1-1/2 ceasca de zahar si bate pana cand zaharul aproape se dizolva. Apoi adauga alternativ amestecul de faina si cel de seminte de mac. Se amesteca pana se omogenizeaza toate ingredientele.
Intr-un alt castron mare bate albusurile spuma si apoi incorporeaza-le usor in aluatul precedent, folosind o paleta. Imparte in mod egal compozitia rezultata in tavele deja pregatite si lasa-le in cuptorul incins la 190 grade C timp de 30 - 35 de minute sau pana cand o scobitoare de lemn introdusa in mijlocul blatului iese curata.
Cand blaturile sunt gata se lasa la racit pe un gratar de sarma 10 minute, apoi se scot din tave si se lasa la racit complet.
Pentru asamblarea tortului, taie cu grija ambele blaturi in jumatate pe orizontala, rezultand 4 straturi. Pune prima foaie de tort pe un platou cu partea taiata in sus, intinde o treime din umplutura, aseaza a doua foaie, mai intinde o treime din umplutura, apoi a treia foaie acoperita cu umplutura ramasa iar la final ultima foaie dar cu partea taiata in jos.
Mod de preparare glazura:
Intr-un castron mare se bate smantana cu 1/2 ceasca de zahar pana devine frisca. Se imbraca tortul cu frisca rezultata si se lasa la racit cel putin 2 ore.
Pentru blat
6 ouă
150 g zahăr
sare
130 g făină
1 lingură zeamă de portocală
coajă rasă de portocală
Pentru cremă
200 g zahăr
100 ml lapte
6 gălbenuşuri
200 g unt
1 lingură zeamă de portocală
1 păstaie de vanilie
Pentru portocale glasate
2 portocale
150 g zahăr
100 ml apă
Pentru ornat
coajă de portocală glasată
fructe glasate
2 linguri zahăr pudră aromatizat cu vanilie
Mod de preparare
Pentru blat, baţi, în bain-marie, gălbenuşurile cu zahărul şi un praf de sare până devine o compoziţie spumoasă şi îşi dublează volumul. Iei de pe foc şi continui să baţi până
se răceşte. Adaugi coaja rasă şi zeama de portocală şi făina treptat. La sfârşit, încorporezi delicat albuşurile bătute spumă tare. Torni compoziţia într-o formă de tort tapetată cu
folie de copt şi o dai la cuptor, la foc potrivit, circa 45 de minute.
Freci spumă zahărul cu gălbenuşurile. Adaugi laptele, păstaia de vanilie, tăiată pe lungime, şi fierbi în bain-marie, amestecând, până se îngroaşă. Iei de pe foc şi amesteci până se răceşte. Adaugi zeama de portocală, apoi untul şi omogenizezi.
Cureţi portocalele de coaja galbenă şi coaja albă, le tai rondele subţiri şi le scurgi de zeamă. Fierbi apa cu zahărul până se leagă ca un sirop. Adaugi pe rând rondelele de portocale, le laşi câteva minute să clocotească, apoi le scoţi pe o farfurie.
Tai blatul în două. Întinzi jumătate din cremă pe prima foaie, adaugi rondelele de portocală şi fructe glasate, pui restul de cremă, apoi aşezi a doua foaie. Decorezi cu coajă de portocală şi fructe glasate, cerni deasupra zahăr pudră vanilat şi laşi tortul circa 3 ore la rece înainte de a fi servit.
Ingrediente
Pentru blat
8 ouă
6 linguri făină albă
8 linguri zahăr
6 linguri ulei
2 linguri apă rece
3 linguri pudră de cacao
1 praf de copt
sare
Pentru cremă
500 g brânză de vaci scursă
5 gălbenuşuri
200 g zahăr pudră
250 ml frişcă lichidă
2 linguriţe de nes
150 g nucă măcinată
ornamente de marţipan sub formă de brăduţi
Mod de preparare
Mixezi gălbenuşurile cu zahărul, adaugi uleiul treptat, mixând în continuare până se asimilează, apoi cele două linguri de apă rece. Adaugi făina cernută cu pudra de cacao şi
praful de copt, omogenizezi, iar la final, încorporezi uşor albuşurile bătute spumă tare cu un praf de sare.
Torni într-o formă de tort tapetată cu folie specială de copt şi o introduci în cuptorul preîncălzit pentru circa 40 de minute. Mixezi zahărul cu gălbenuşurile până compoziţia devine
spumoasă, adaugi brânza de vaci, apoi treptat frişca lichidă, nesul dizolvat în puţină apă şi nuca măcinată.
Tai blatul în două felii orizontale, aşezi primul blat pe un platou, întinzi jumătate din cremă, pui al doilea blat, peste care întinzi restul de cremă din care păstrezi 2-3 linguri. Decorezi cu crema oprită şi cu brăduţi din marţipan. Laşi la rece câteva ore înainte de a-l servi
Ce ai nevoie
Pentru blat
4 ouă
4 linguri zahăr
5 linguri făină
coaja rasă şi zeama de la 1 lămâie
Pentru cremă
3 ouă
3 linguri zahăr
3 linguri lapte praf
500 ml frişcă lichidă
2 pliculeţe gelatină
1 fiolă esenţă de vanilie
1 linguriţă esenţă de portocală
Pentru decor
250 ml frişcă
boabe de cafea
figurine decorative (opţional)
100 g nucă măcinată
Cum se prepară
Se bat albuşurile spumă tare cu zahărul. Se adaugă coaja rasă şi o lingură de zeamă de lămâie şi gălbenuşurile treptat. Se încorporează făina, amestecând uşor de jos în sus. Se toarnă
compoziţia într-o formă de tort tapetată cu folie specială de copt şi se introduce în cuptorul preîncălzit circa 25-30 de minute. Se lasă blatul să se răcească.
Se amestecă ouăle cu trei linguri de zahăr şi cu laptele praf într-o crăticioară. Se pun pe aburi şi se lasă până se întăreşte, amestecând continuu. Se adaugă esenţa de vanilie şi de portocală şi se lasă să se răcească. Se pune gelatina la înmuiat în 100 ml de apă, după care se topeşte pe foc, fără să dea în fiert. Se lasă să se răcorească şi se amestecă cu crema de ouă.
Se bate frişca şi se încorporează în cremă.
Se taie blatul în două, se aşază primul blat într-o formă rotundă, se toarnă crema de vanilie şi se dă la rece pentru 30 de minute. Se scoate forma de la rece, se pune deasupra al doilea blat şi se introduce la rece pentru 5-6 ore.
Se scoate tortul din formă, se îmbracă cu frişcă şi se decorează cu frişcă, nucă, omuleţi de zăpadă decorativi şi cafea, ca în imagine sau după inspiraţie. Se mai lasă la rece o oră înainte să se servească.
Ce ai nevoie
300 g ciocolată cu lapte
800 ml frişcă lichidă
150 g biscuiţi caramel
125 g unt
20 g zahar vanilat
100 g fulgi de ciocolată
100 g marţipan
40 g zahăr pudră
colorant alimentar roşu
Mod de preparare
Ciocolata se topeşte în 500 ml frişcă lichidă, dar fără să dea în clocot. Se toarnă într-un castron şi se lasă la frigider peste noapte.
Biscuiţii se macină cu un robot sau se dau prin maşina de tocat. Se adaugă untul înmuiat şi se frământă bine. Se pune amestecul pe fundul unei forme de tort cu diametrul de 24 cm şi se apasă bine. Să dă la frigider.
Se scoate crema de ciocolată de la rece şi se mixează până devine spumă. Se întinde peste blatul de biscuiţi şi se dă la rece până se pregăteşte frişca.
Restul de frişcă se bate cu zahărul vanilat, se amestecă în fulgii de ciocolată (se păstrează puţini pentru decor) şi se întinde peste crema de ciocolată. Se dă la rece pentru
câteva ore.
Se frământă marţipanul cu zahărul pudră, se împarte în două, iar o parte se frământă cu o picătură de colorant alimentar roşu pentru a ajunge la culoarea roz. Se întind două foi
de 3 mm grosime şi se taie steluţe.
Se scoate tortul din formă, se presară cu fulgi de ciocolată şi se decorează cu steluţe de marţipan.
Tort de mere şi bezea
Ingrediente
Pentru blat
200 g făină
100 g unt (sau margarină)
100 ml apă
1 ou
1 praf de copt
1 lingură zahăr pudră (opţional)
Pentru umplutură
500 g mere
180 g stafide
100 g zahăr
1 plic budincă de vanilie
1/2 linguriţă scorţişoară
250 ml suc mere
Pentru bezea
5 albuşuri
150 g zahăr
1 praf de sare
100 g nucă pisată
Cerni făina într-un bol şi adaugi praful de copt. Separat, freci zahărul cu untul şi adaugi şi oul bătut. Presari făina şi frămânţi ingredientele, turnând şi apa, puţin câte puţin, până obţii un aluat elastic. Îl împachetezi în folie alimentară şi-l dai la rece.
Ungi o formă de tort cu puţin unt, o tapetezi cu hârtie de copt şi întinzi uniform aluatul. Îl înţepi, din loc în loc şi-l dai la cuptor, 15 minute. Speli şi cureţi de coajă merele, le scoţi sâmburii şi le dai prin răzătoarea mare. Le presari cu scorţişoară.
Pui pe foc o oală, adaugi praful de budincă şi zahărul. Torni treptat sucul de mere şi omogenizezi. Laşi să dea un clocot şi iei de pe foc. Acest amestec îl torni peste mere.
Pentru bezea, baţi spumă albuşurile, cu un praf de sare şi adaugi treptat jumătate din cantitatea de zahăr. Nuca o amesteci cu zahărul rămas şi o încorporezi în această spumă.
Peste aluatul din forma de tort torni merele, iar deasupra lor nivelezi bezeaua. Dai la cuptor 45 de minute. Îl laşi minimum o oră să se răcească, înainte de a-l servi. Decorezi după preferinţă.
Trimite mesajÎnapoiNu poți trimite un mesaj fără conținut!Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje.Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp.A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou.Mesajul a fost trimis.
Timp de preparare: 45 min
Gata in: 45 min
Timp de asteptare:
60 minute
INGREDIENTE
500 g biscuiţi tari
250 g stafide
200 g fructe confiate
200 g ornamente cu gust de ciocolată
1 ceasca rom
3 linguri unt
1 plic frişcă
1 cana lapte
PREPARARE
1. Stafidele se înmoaie în rom un sfert de oră. Fructele confiate se taie cubuleţe mici şi se amestecă cu stafidele şi ornamentele cu gust de ciocolată.
2. Biscuiţii se dau prin maşina de tocat. Untul se freacă bine cu o lingură, să se înmoaie, şi se amestecă cu biscuiţii mărunţiţi. Se adaugă stafidele, fructele şi bomboanele şi se încorporează în crema de biscuiţi. Se pune compoziţia într-o tavă pătrată pentru prăjituri şi se presează bine pentru a lua forma tăvii.
3. Se prepară frişca cu lapte, conform instrucţiunilor de pe plic. Tortul se îmbracă într-un strat gros de frişcă. Cu o coadă de lingură se fac moţurile de frişcă. Se lasă cel puţin o oră la frigider să se întărească.
Sursa: Cub de zăpadă - Retete culinare - Romanesti si din Bucataria internationala retete.unica.ro/recipes/cub-de-zapada/#ixzz3NtDgreNO
Timp de preparare: 45 min
Gata in: 45 min
Timp de asteptare:
3 ore
INGREDIENTE
500 ml cafea tare
2 linguri zahăr pentru îndulcit cafeaua
200 linguri lichior de cafea
150 g pişcoturi pentru tiramisu
4 gălbenuşuri
100 g zahăr
300 g mascarpone
2 linguri cacao
câteva frunze de mentă pentru ornat
PREPARARE
1. Cafeaua călduţă se îndulceşte cu 2 linguri de zahăr şi se amestecă cu lichiorul de cafea.
2. Pentru cremă, se bat gălbenuşurile cu 100 g zahăr, până ce se topeşte tot zahărul şi se obţine o cremă albă. Se pune apoi la bain-marie şi se mai bate 10-15 minute, până se obţine o cremă groasă, de consistenţa smântânii. Se lasă apoi să se răcească şi se adaugă puţin câte puţin mascarpone.
3. Se pune jumătate din cafeaua răcită într-o farfurie adâncă, apoi se trec jumătate din pişcoturi prin cafea. Se lasă să se îmbibe doar 1-2 secunde şi se aşază ordonat pe un platou. Se toarnă trei sferturi din cremă, apoi se îmbibă în cafea un nou strat de pişcoturi, se aşază peste cremă şi se acoperă cu restul de cremă. Se pune la frigider minimum 3 ore.
4. Se ornează cu pudră de cacao şi frunze de mentă.
Sursa: Tort Tiramisu - Retete culinare - Romanesti si din Bucataria internationala retete.unica.ro/recipes/tort-tiramisu/#ixzz3NrnIyA2M
Gata in: 0 min
INGREDIENTE
pentru aluat
8 ouă
150 g zahăr pudră
1 plic zahăr vanilat
100 g făină
20 g amidon alimentar
80 g unt
1 linguri rom
unt şi făină pentru uns forma
pentru cremă
3 linguri praf de budincă
350 ml lapte rece
150 g zahăr tos
1 gălbenuş
200 g unt
100 g ciocolată menaj
Pentru ornat
175 g zahăr tos
PREPARARE
1. Pentru blat, se bat spumă albuşurile cu zahărul, zahărul vanilat şi romul, până se obţine o spumă densă. Se pun apoi gălbenuşurile şi untul topit, dar rece şi se amestecă uşor. Se adaugă în ploaie şi făina cernută cu amidonul şi se amestecă în continuare uşor, de jos în sus.
2. Din această compoziţie trebuie să iasă 7 foi, care se coc într-o formă de tort detaşabilă. Se ia câte o lingură din aluat şi se pune pe hârtia de copt unsă cu unt şi tapetată cu făină. Se întinde într-un strat subţire de 3-4 mm şi se coace în cuptorul încins, la foc mijlociu, 7-8 minute. Hârtia de copt se desprinde imediat. Cea mai frumoasă foaie se păstrează pentru ornat.
3. Se dizolvă praful de budincă în lapte, apoi se adaugă zahărul şi gălbenuşul. Se amestecă şi se fierbe la bain-marie până se îngroaşă. Se adaugă ciocolata rasă, iar când se răceşte şi untul frecat spumă.
4. Se montează tortul şi se ornează cu foaia glasată cu caramel, tăiată radial. Pentru glazură, caramelul se toarnă pe foaia pusă pe o tavă încălzită, pentru a se întinde uşor.
Sursa: Tort “Doboş“ - Retete culinare - Romanesti si din Bucataria internationala retete.unica.ro/recipes/tort-%e2%80%9cdobos%e2%80%9c/#ixzz3NrbdIiA2
Timp de preparare: 40 min
Timpul de gatire: 50 min
Gata in: 1 ore, 30 min
INGREDIENTE
Pentru blat
8 ouă
10 linguri zahăr
7 linguri făină
1 praf sare
1 plic zahăr vanilat
coaja de la o lămâie
Pentru cremă
350 g unt
400 ml lapte
2 linguri făină
200 g zahăr
zeama de la 2-3 lămâi
2 linguri coniac sau rom natural
PREPARARE
1. Se tapetează tava cu hârtie de copt și se dă drumul la cuptor la 2200C. Se separă ouăle.
2. Albușurile se bat spumă și apoi se adaugă zahărul. Se bat bine, se adaugă gălbenușurile unul câte unul, coaja de lămâie și, la sfârșit, făina cernută. Compoziţia se toarnă în tava tapetată și se bagă în cuptorul cald.
3. Separat, se pregătesc ingredientele pentru cremă. Laptele se fierbe cu 3-4 minute înainte de folosire. Se pun zahărul,
vanilia, coaja de lămâie şi făina într-o crăticioară și se freacă cu laptele călduţ. Compoziţia se pune să fiarbă la baie de aburi. Se obţine o cremă care se lasă la rece.
4. Între timp, se freacă untul cu romul sau coniacul și, după ce s-a răcit crema, se amestecă cu untul, puţin câte puţin. La sfârșit, se adaugă zeama de lămâie.
5. După ce s-a copt blatul și s-a răcit, se împarte în 4 foi care se umplu cu crema de lămâie. Se îmbracă cu cremă și se ornează cu feliuţe de lămâie și cu zmeură. Pe deasupra, se presară frunze de mentă.
Sursa: Lemon cake - Retete culinare - Romanesti si din Bucataria internationala retete.unica.ro/recipes/lemon-cake/#ixzz3NrVbr7bh
Gata in: 0 min
INGREDIENTE
250 g biscuiți
1 ceasca smântână
250 g ciocolată dulce ruptă în bucăți mici
250 g ciocolată amăruie
4 linguri unt
1 lingura esență de vanilie
cacao pentru ornat
PREPARARE
Tortul din salam de biscuiți este probabil cel mai simplu tort. Oricine îl poate face după această rețetă rapidă și ieftină.
1. Se amestecă smântâna și untul și se țin la foc mic, amestecând continuu, până se topește complet untul și începe să clocotească ușor.
2. Se adaugă ciocolată ruptă în bucăți mici și se amestecă până când se topește. Se adaugă și biscuiții, rupți în bucăți medii și se amestecă iar.
3. O formă sau o cratiță rotundă, de dimensiune potrivită, se tapetează pe dinăuntru cu folie de plastic, apoi se toarnă compoziția. Recipientul se lovește de câteva ori cu mâna pentru a elimina bulele de aer.
4. Tortul din salam de biscuiți se lasă la frigider câteva ore – sau, în mod ideal, peste noapte. Când s-a întărit complet se scoate din recipient cu ajutorul foliei și se presară cacao pe deasupra. Se poate decora și cu fructe, frișcă, etc. după preferință.
Categoria: Carte de bucate, Deserturi, Torturi
Sursa: Tort salam de biscuiți - Retete culinare - Romanesti si din Bucataria internationala retete.unica.ro/recipes/tort-salam-de-biscuiti/#ixzz3OSPqTsVq
Pune cuptorul la incalzit la 190 grade C. Intr-un castron mic, inmoaie semintele de mac in 3/4 ceasca de lapte si 1-1/2 lingurita de vanilie timp de 1 ora.
Timp de pregatire: 45 minute
Ingrediente:
1/3 ceasca seminte de mac (aproximativ 42grame)
3/4 ceasca de lapte
1 1/2 lingurita de vanilie
5 oua
3/4 ceasca de unt
1 3/4 ceasca faina
1 lingurita praf de copt
1 lingurita de sare
1/2 ceasca de zahar
1 lingura de amidon de porumb
1 1/2 ceasca de lapte
1 lingurita de vanilie
1 1/2 ceasca de zahar
1 1/2 ceasca smantana pentru frisca
1/2 ceasca de zahar
Pregatire blat:
Pune cuptorul la incalzit la 190 grade C. Intr-un castron mic, inmoaie semintele de mac in 3/4 ceasca de lapte si 1-1/2 lingurita de vanilie timp de 1 ora. Intre timp separa ouale si lasa untul si albusurile de ou sa stea la temperatura camerei pentru 30 de minute.
Unge cu grasime fundul a doua tavi rotunde de tort si tapeteaza-le cu hartie de pergament. Intr-un bol mediu, combina faina, praful de copt si sarea, si lasa-le deoparte.
Mod de preparare umplutura:
Intr-o cratita medie, combina 1/2 ceasca de zahar si amidonul de porumb. Treptat, se amesteca 1-1/2 ceasca de lapte si galbenusuri de ou, cate unul pe rand. Se amesteca la foc mediu pana cand se ingroasa, apoi pentru inca 2 minute. Adauga 1 lingurita de vanilie. Se toarna amestecul intr-un castron, se acopera cu folie de plastic si se pune deoparte pana cand se raceste complet.
Mod de preparare blat:
Intr-un bol mare, bate untul cu un mixer electric la viteza medie timp de 30 de secunde. Treptat adauga 1-1/2 ceasca de zahar si bate pana cand zaharul aproape se dizolva. Apoi adauga alternativ amestecul de faina si cel de seminte de mac. Se amesteca pana se omogenizeaza toate ingredientele.
Intr-un alt castron mare bate albusurile spuma si apoi incorporeaza-le usor in aluatul precedent, folosind o paleta. Imparte in mod egal compozitia rezultata in tavele deja pregatite si lasa-le in cuptorul incins la 190 grade C timp de 30 - 35 de minute sau pana cand o scobitoare de lemn introdusa in mijlocul blatului iese curata.
Cand blaturile sunt gata se lasa la racit pe un gratar de sarma 10 minute, apoi se scot din tave si se lasa la racit complet.
Pentru asamblarea tortului, taie cu grija ambele blaturi in jumatate pe orizontala, rezultand 4 straturi. Pune prima foaie de tort pe un platou cu partea taiata in sus, intinde o treime din umplutura, aseaza a doua foaie, mai intinde o treime din umplutura, apoi a treia foaie acoperita cu umplutura ramasa iar la final ultima foaie dar cu partea taiata in jos.
Mod de preparare glazura:
Intr-un castron mare se bate smantana cu 1/2 ceasca de zahar pana devine frisca. Se imbraca tortul cu frisca rezultata si se lasa la racit cel putin 2 ore.
Va dorim Pofta Buna!
Ingrediente
Pentru blat
6 ouă
150 g zahăr
sare
130 g făină
1 lingură zeamă de portocală
coajă rasă de portocală
Pentru cremă
200 g zahăr
100 ml lapte
6 gălbenuşuri
200 g unt
1 lingură zeamă de portocală
1 păstaie de vanilie
Pentru portocale glasate
2 portocale
150 g zahăr
100 ml apă
Pentru ornat
coajă de portocală glasată
fructe glasate
2 linguri zahăr pudră aromatizat cu vanilie
Mod de preparare
Pentru blat, baţi, în bain-marie, gălbenuşurile cu zahărul şi un praf de sare până devine o compoziţie spumoasă şi îşi dublează volumul. Iei de pe foc şi continui să baţi până
se răceşte. Adaugi coaja rasă şi zeama de portocală şi făina treptat. La sfârşit, încorporezi delicat albuşurile bătute spumă tare. Torni compoziţia într-o formă de tort tapetată cu
folie de copt şi o dai la cuptor, la foc potrivit, circa 45 de minute.
Freci spumă zahărul cu gălbenuşurile. Adaugi laptele, păstaia de vanilie, tăiată pe lungime, şi fierbi în bain-marie, amestecând, până se îngroaşă. Iei de pe foc şi amesteci până se răceşte. Adaugi zeama de portocală, apoi untul şi omogenizezi.
Cureţi portocalele de coaja galbenă şi coaja albă, le tai rondele subţiri şi le scurgi de zeamă. Fierbi apa cu zahărul până se leagă ca un sirop. Adaugi pe rând rondelele de portocale, le laşi câteva minute să clocotească, apoi le scoţi pe o farfurie.
Tai blatul în două. Întinzi jumătate din cremă pe prima foaie, adaugi rondelele de portocală şi fructe glasate, pui restul de cremă, apoi aşezi a doua foaie. Decorezi cu coajă de portocală şi fructe glasate, cerni deasupra zahăr pudră vanilat şi laşi tortul circa 3 ore la rece înainte de a fi servit.
- See more at: clickpoftabuna.ro/mese-festive/tort-cu-portocale-2/index.html#sthash.ToaezYrD.dpuf
Ingrediente
Pentru blat
8 ouă
6 linguri făină albă
8 linguri zahăr
6 linguri ulei
2 linguri apă rece
3 linguri pudră de cacao
1 praf de copt
sare
Pentru cremă
500 g brânză de vaci scursă
5 gălbenuşuri
200 g zahăr pudră
250 ml frişcă lichidă
2 linguriţe de nes
150 g nucă măcinată
ornamente de marţipan sub formă de brăduţi
Mod de preparare
Mixezi gălbenuşurile cu zahărul, adaugi uleiul treptat, mixând în continuare până se asimilează, apoi cele două linguri de apă rece. Adaugi făina cernută cu pudra de cacao şi
praful de copt, omogenizezi, iar la final, încorporezi uşor albuşurile bătute spumă tare cu un praf de sare.
Torni într-o formă de tort tapetată cu folie specială de copt şi o introduci în cuptorul preîncălzit pentru circa 40 de minute. Mixezi zahărul cu gălbenuşurile până compoziţia devine
spumoasă, adaugi brânza de vaci, apoi treptat frişca lichidă, nesul dizolvat în puţină apă şi nuca măcinată.
Tai blatul în două felii orizontale, aşezi primul blat pe un platou, întinzi jumătate din cremă, pui al doilea blat, peste care întinzi restul de cremă din care păstrezi 2-3 linguri. Decorezi cu crema oprită şi cu brăduţi din marţipan. Laşi la rece câteva ore înainte de a-l servi
- See more at: clickpoftabuna.ro/mese-festive/tort-tiramisu/index.html#sthash.NuEnONkx.dpuf
Ce ai nevoie
Pentru blat
4 ouă
4 linguri zahăr
5 linguri făină
coaja rasă şi zeama de la 1 lămâie
Pentru cremă
3 ouă
3 linguri zahăr
3 linguri lapte praf
500 ml frişcă lichidă
2 pliculeţe gelatină
1 fiolă esenţă de vanilie
1 linguriţă esenţă de portocală
Pentru decor
250 ml frişcă
boabe de cafea
figurine decorative (opţional)
100 g nucă măcinată
Cum se prepară
Se bat albuşurile spumă tare cu zahărul. Se adaugă coaja rasă şi o lingură de zeamă de lămâie şi gălbenuşurile treptat. Se încorporează făina, amestecând uşor de jos în sus. Se toarnă
compoziţia într-o formă de tort tapetată cu folie specială de copt şi se introduce în cuptorul preîncălzit circa 25-30 de minute. Se lasă blatul să se răcească.
Se amestecă ouăle cu trei linguri de zahăr şi cu laptele praf într-o crăticioară. Se pun pe aburi şi se lasă până se întăreşte, amestecând continuu. Se adaugă esenţa de vanilie şi de portocală şi se lasă să se răcească. Se pune gelatina la înmuiat în 100 ml de apă, după care se topeşte pe foc, fără să dea în fiert. Se lasă să se răcorească şi se amestecă cu crema de ouă.
Se bate frişca şi se încorporează în cremă.
Se taie blatul în două, se aşază primul blat într-o formă rotundă, se toarnă crema de vanilie şi se dă la rece pentru 30 de minute. Se scoate forma de la rece, se pune deasupra al doilea blat şi se introduce la rece pentru 5-6 ore.
Se scoate tortul din formă, se îmbracă cu frişcă şi se decorează cu frişcă, nucă, omuleţi de zăpadă decorativi şi cafea, ca în imagine sau după inspiraţie. Se mai lasă la rece o oră înainte să se servească.
- See more at: clickpoftabuna.ro/mese-festive/tort-cu-frisca-2/index.html#sthash.BjhLVA7O.dpuf
Ce ai nevoie
300 g ciocolată cu lapte
800 ml frişcă lichidă
150 g biscuiţi caramel
125 g unt
20 g zahar vanilat
100 g fulgi de ciocolată
100 g marţipan
40 g zahăr pudră
colorant alimentar roşu
Mod de preparare
Ciocolata se topeşte în 500 ml frişcă lichidă, dar fără să dea în clocot. Se toarnă într-un castron şi se lasă la frigider peste noapte.
Biscuiţii se macină cu un robot sau se dau prin maşina de tocat. Se adaugă untul înmuiat şi se frământă bine. Se pune amestecul pe fundul unei forme de tort cu diametrul de 24 cm şi se apasă bine. Să dă la frigider.
Se scoate crema de ciocolată de la rece şi se mixează până devine spumă. Se întinde peste blatul de biscuiţi şi se dă la rece până se pregăteşte frişca.
Restul de frişcă se bate cu zahărul vanilat, se amestecă în fulgii de ciocolată (se păstrează puţini pentru decor) şi se întinde peste crema de ciocolată. Se dă la rece pentru
câteva ore.
Se frământă marţipanul cu zahărul pudră, se împarte în două, iar o parte se frământă cu o picătură de colorant alimentar roşu pentru a ajunge la culoarea roz. Se întind două foi
de 3 mm grosime şi se taie steluţe.
Se scoate tortul din formă, se presară cu fulgi de ciocolată şi se decorează cu steluţe de marţipan.
- See more at: clickpoftabuna.ro/mese-festive/tort-cu-martipan/index.html#sthash.4MN30PbJ.dpuf
Ingrediente
Pentru blat
200 g făină
100 g unt (sau margarină)
100 ml apă
1 ou
1 praf de copt
1 lingură zahăr pudră (opţional)
Pentru umplutură
500 g mere
180 g stafide
100 g zahăr
1 plic budincă de vanilie
1/2 linguriţă scorţişoară
250 ml suc mere
Pentru bezea
5 albuşuri
150 g zahăr
1 praf de sare
100 g nucă pisată
Cerni făina într-un bol şi adaugi praful de copt. Separat, freci zahărul cu untul şi adaugi şi oul bătut. Presari făina şi frămânţi ingredientele, turnând şi apa, puţin câte puţin, până obţii un aluat elastic. Îl împachetezi în folie alimentară şi-l dai la rece.
Ungi o formă de tort cu puţin unt, o tapetezi cu hârtie de copt şi întinzi uniform aluatul. Îl înţepi, din loc în loc şi-l dai la cuptor, 15 minute. Speli şi cureţi de coajă merele, le scoţi sâmburii şi le dai prin răzătoarea mare. Le presari cu scorţişoară.
Pui pe foc o oală, adaugi praful de budincă şi zahărul. Torni treptat sucul de mere şi omogenizezi. Laşi să dea un clocot şi iei de pe foc. Acest amestec îl torni peste mere.
Pentru bezea, baţi spumă albuşurile, cu un praf de sare şi adaugi treptat jumătate din cantitatea de zahăr. Nuca o amesteci cu zahărul rămas şi o încorporezi în această spumă.
Peste aluatul din forma de tort torni merele, iar deasupra lor nivelezi bezeaua. Dai la cuptor 45 de minute. Îl laşi minimum o oră să se răcească, înainte de a-l servi. Decorezi după preferinţă.
- See more at: clickpoftabuna.ro/mese-festive/tort-de-mere-si-bezea/index.html#sthash.6lqlLiat.dpuf